Ledningsgruppsutveckling

Utvecklingsprocessens grundläggande syfte är att ytterligare stärka och utveckla gruppens samarbetsförmåga, beslutsfattande och ledarskap för att på ett hållbart och effektivt sätt lyckas med verksamhetens strategier och mål. Processen integreras därför i verkliga frågor och utmaningar.

En ledningsgrupp med samsyn kring sitt uppdrag kombinerat med en hög grad av tillit och samverkan, har bättre förutsättningar för ett effektivt beslutsfattande kring de mer strategiska och komplexa frågeställningarna. Systemisk Teamcoaching baserad på Peter Hawkins teori utgör ramverket för utvecklingsprocessen med utgångspunkt från gruppens intressenter och dess omgivning. Ramverket bygger på fem discipliner som ledningsgruppen arbetar med:

  • Varför? – Tydligt syfte och uppdrag för gruppen
  • Vad? – Klargörande av gruppens mål, roller och struktur
  • Hur? – Interaktionen mellan medlemmarna och samskspandet av gruppkulturen
  • Vem? – Det gemensamma ledarskapet och samverkandet med gruppens nyckelintressenter
  • Lärande – Reflektion, konsolidering och integrering

Detta kan
du förvänta dig

Utvecklingsprocessen består av kartläggning, genomförandeinsatser på internat eller på förlängda ordinarie arbetsmöten samt utvärdering. Den sker i nära dialog med VD eller ansvarig chef för att stärka implementering och vidmakthållande

En utvecklingsprocess som på ett stärkande och utvecklande sätt hjälper gruppen att arbeta direkt med sina aktuella frågeställningar och sina normer med syfte att  stödja medvetenhet och stärka goda önskvärda beteenden och vanor. Det innefattar även att synliggöra de som ligger i vägen för utveckling och god samverkan. Genom att verka för ett öppet, tryggt klimat kan kommunikationen bli mer utvecklande och stärkande för både individen, gruppen och för verksamheten. 

När gruppen utvecklas kännetecknas dialoger och beslutsfattande av mer fokus på helhet, rätt strategisk höjd istället för en övervikt på detaljer och egna verksamhetsområden. 

Över tid stärker ledningsgruppen sin samarbetsförmåga, sin effektivitet och kan på egen hand lösa upp knutar och driva sin egen utveckling.

Kontakta mig gärna för frågor eller ett inledande samtal!

Sagt av ledningsgrupper:

Utvecklingsprocesser
för team

Utvecklingsinsatserna för arbetsgrupper utgår från att stärka redan etablerade goda vanor samt utveckla nya. Den inneboende utvecklingspotentialen ger ökade möjligheter till mer välmående, effektiva och kreativa team. 

Enligt Susan Wheelans gruppdynamiska forskning är en avgörande faktor, utöver tydliga mål strukturer och förväntningar, gruppmedlemmarnas förmåga till samarbete, kommunikation och konflikthantering. Ett klimat kännetecknat av tillit och psykologisk trygghet.    

Människors grundläggande behov av att känna sig betydelsefulla, kompetenta och omtyckta påverkar gruppmedlemmarnas beteendepreferenser och därmed gruppdynamiken, tex vid beslutsfattande eller vid kreativa processer. Will Schutz – FIRO teorin.

Dessa forskningsbaserade teorier är basen i grupputvecklingen som alltid relaterar till gruppens måluppfyllelse. Jag arbetar med processer där medarbetarna känner sig tryggare att prata om det som känns svårt och det som utvecklar arbetsrelationerna. Det läggs även stor vikt vid att stödja gruppens fortsatta arbete så att insikter, lärande och utveckling fortsätter i arbetsvardagen. Områden som vi arbetar med handlar ofta om:

  • Kommunikation och feedback
  • Normer och mönster i gruppen
  • Självinsikt och kännedom om olikheter och likheter
  • Konflikthantering
  • Mål och struktur  

Utvecklingsprocessen sker i nära samråd med närmaste chef och vid behov med HR-specialist. Vi inleder med en kartläggning för att klargöra syfte, nuläge och behov vilket ligger till grund för formandet av insatsen. Arbetet genomförs som workshops på internat eller externat följt av utvärderingar. 

Kontakta mig gärna för frågor eller ett inledande samtal! 

Organisation
& kultur

Utvecklingsprocesser som hjälper er organisation att förverkliga strategin genom att utveckla er förändringsledning, utveckla er kultur, er värdegrund eller ledarskapet.

Utgångspunkten är att via ett inkluderande av medarbetare och chefer tillsammans skapa samsyn kring innebörden i form av konkreta beteeenden. Utifrån ett tydliggörande av syftet bakom initiativen åskådliggör vi tillsammans det som fungerar bra och det som bör utvecklas. Det stärker upplevelsen av delaktighet och möjliggör att motivationen till hela processen växer inifrån.

Exempel på insatser är:

  • Chefsforum – Chefskollektivet skapar samsyn, utvecklar samarbete och erfarenhetsutbyte samt tar mer ägarskap enskilt och som kollektiv
  • Samarbeten mellan avdelningar eller affärsområden – Tvärfunktionellt arbete som skapar tydlighet kring respektive enhets behov och gemensamma planer för relevant samverkan
  • Lärande organisation – Tvärfunktionella mindre grupper som med anpassad regelbundenhet tillsammans arbetar med vardagsdilemman på ett stärkande och förtroligt sätt.

Organisations och kulturutvecklingsprocesserna startar med en kartläggning och planering, följt av genomförande och utvärdering. Av erfarenhet blir resultat bättre när arbetet genomförs på flera parallella plan över tid.